FORGOT YOUR DETAILS?

RØNTGEN

Røntgenbilleder benyttes for at kunne diagnosticere tænder og knogle ved en konsultation. Der findes forskellige former for røntgenbilleder. Ved et større behandlingsbehov kan vores OTP være en nødvendighed for at give det fulde overblik over dine tænder og kæber. Alt afhængig af situationen tages der forskellige former for røntgenbilleder.

FORSKELLIGE FORMER FOR RØNTGENBILLEDER

Der findes tre former for røntgenbilleder. Der findes det almindelige røntgenbillede, også kaldet enoralt billede. Dette benyttes oftest for at tandens tilstand. Ved dette røntgenbillede er der mulighed for at se tanden og rodspidsen. Derudover findes der et OTP-røntgen, som giver en fuld oversigt over tænder og kæben. Den bruges meget ved implantet og kirurgi. Røntgen apparat står i et skilt rum. Man skal stå stille når det skal tages, for den vil dreje rundt omkring hovedet og man skal bide på en pind ved fortænderne. Ved et almindeligt eftersyn vil det sommetider være fordelagtigt at tage et røntgenbillede for at kunne afgøre om der er eventuelle sygdomme i tænder eller knogle. Den røntgenundersøgelse der oftest bliver udført, er den bitewings, der viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle. Bitewings tages ved eftersyn eller når der er har mistanke om, at der er caries i tænderne.

HVORNÅR SKAL DER TAGES RØNTGENBILLEDE?

Et røntgenbillede tages for, at se knoglen og de dele af tænderne, der ikke er helt synlige i munden. Det er ikke altid nødvendigt med et røntgenbillede. Derudover kan det også være fordelagtigt for tandlægen at benytte et røntgen til at vurdere om en eventuel tandsygdom har udviklet sig til det værre, eller for at se om en behandling har hjulpet. DISSE BEHANDLINGER ER VIGTIG MED RØNTGEN:

  • En tand skal trækkes ud.
  • Før, under og efter en rodbehandling.
  • Før en større behandling med f.eks. tandkrone eller tandbro.
  • Cementering af den færdigstøbte krone, bro.
  • Før fjernelse af visdomstænder.
  • Før behandling for proteser/unitor.

PÅVIRKER STRÅLER?

Vi modtager alle stråling dagligt, eks. Fra vores mobiltelefoner, tv mm. Denne type stråling kaldes baggrundsstråling, og ligner røntgenstråling. Der er intet farligt ved den mængde røntgenstråling, som man får gennem et røntgenbillede.

TOP